وقتی از افراد سوال پرسیده میشود که سلامتیتان چقدر برایتان مهم است، افرادی زیادی میگویند صد در صد. اما در واقعیت این است که بسیاری از افراد با کوچکترین مشکل جسمی به دکتر مراجعه میکنند و به فکر درمان هستند و برای سلامتی خود تلاش میکنند. اما متاسفانه نسبت به مشکلات روحی و روانی بی توجه هستند و سالیان سال با آن مشکلات زندگی میکنند.
البته بسیاری از افراد، نمیدانند برای بیماریهای روحی و روانی درمان وجود دارد. و سالهاست با مشکلات و زخمهای روحی خود زندگی میکنند. در ادامه این مطلب به ویژگیهای اتاق روانشناس و تاثیر آن در پروسه درمان میپردازیم.
ویژگیهای اتاق روانشناس
دانستن این نکته که روانشناس معجزه نمیکند و نمیتواند همه چیز را تغییر دهد. روانشناسان راهکارها و مهارتهای لازم را به فرد آموزش میدهد و به او کمک میکند که شرایط را بسنجد و تصمیم بگیرد. بنابراین تصمیم گیری آخر با خود افراد است.
یکی از مهمترین ویژگیهای اتاق مشاوره آرام بودن محیط است. این موضوع میتواند به این موضوع کمک کند تا افراد بتوانند بدون ترس و استرس در مورد مشکلاتشان صحبت کنند.
یکی از تفاوتهای اتاق مشاوره با سایر اتاقها وجود احساس امنیت است. وجود حس امنیت برای برون ریزی هر آنچه سالیان سال است در دل افراد جمع شده و بعد رسیدن به آرامش درونی است.
در اتاق روانشناسی افراد مورد قضاوت قرار نمیگیرند. برچسب نمیخورند. هر آنچه میان افراد و روانشناس گفته میشود همانجا باقی میماند. افراد هر زمان که دلشان خواست میتوانند گریه کنند، بخندند و میتوانند راجع به هرکس و هر چیزی هر فکری که میخواهند کنند و این را بدانند که هیچ خطر و آسیبی در انتظار او نیست.
بایدهای اتاق روانشناس
تاثیر اتاق مشاوره بر مراجعین متفاوت است. هر مراجع برداشت و نیاز متفاوتی از محیط دارد. ما باید شرایط همه مراجعین را در نظر بگیریم. البته دانستن این نکته مهم است که یک راه واحد برای طراحی اتاق مشاوره وجود ندارد. روانشناسان میتوانند با امن، دنج و گرم نگه داشتن محیط برای افراد آسیب پذیر کمک کنند تا مشاوره خوبی را تجربه کنند. در ادامه مطلب به معیارهایی که باید در اتاق مشاوره در نظر گرفته شود میپردازیم:
رنگ و دکور اتاق روانشناس: توصیه میشود روان درمانگران از رنگهای روشن و تسکین بخش در اتاق مشاوره استفاده کنند. مثل: سایههایی از آبی و سبز.
چیدمان مبلمان اتاق روانشناس: وجود این نکته ضروری است که محل نشستن درمانگر و مراجع فضایی راحت و حمایتی برای صحبت وجود داشته باشد. از دیگر نکات مهم این است که صندلیها تکیهگاه و پشتی مناسب داشته باشد و تا در مواقعی که بیمار احساس خشونت دارد تکان نخورد. همچنین وجود این نکته ضروری است که صندلی مراجع در جایی باشد که فرد بتواند در را ببیند تا احساس امنیت و آزادی داشته باشد.
وجود عناصر طبیعی در دکور اتاق روانشناس: وجود عناصر طبیعی در اتاق مشاوره، میتواند به سلامت روان کمک کند. همچنین وجود چند گیاه در اتاق میتواند احساس چشم انداز و منظرهای آرام منتقل کند.
مبلمان مناسب در اتاق روانشناس: باید مبلمان برای همه گروهای سنی مناسب باشد. اگر از میز استفاده میشود بهتر است از میز گرد استفاده شود زیرا میزهای گرد ارتباط تعاملی بهتری بین فرد و روان درمانگر برقرار میکند. همچنین استفاده ازکفپوش نرم و فرش و قالی احساس آرامش و راحتی را به فرد القا میکند.
جنس مبلمان در اتاق روانشناس: مطالعات نشان میدهد، مردم با مبلمان چوب ارتباط بهتری برقرار میکنند تا با مواد براق، شیشه و کروم. تحقیقات نشان میدهد که مواد چوبی در کاهش استرس موثر است.
نور و روشنایی در اتاق روانشناس: از موارد مهم در نور و روشنایی اتاق، پنچرهها و نور است. هر وقت ممکن بود باید پنجرهها باز شود تا نور خورشید به داخل بیاید. همچنین بهتر است میزان روشنایی اتاق در دست مراجعین باشد.
حریم خصوصی: اتاق باید طوری باشد که ورودی و خروجی خصوصی باشد تا مراجعین احساس امنیت کنند. و اطمینان داشته باشند که مکالمهها خارج از اتاق قابل شنیدن نیستند.
به وجود آوردن حواس پرتی مثبت: گاهی میتوان با منحرف کردن ذهن فرد به چیزهای دیگر به فرد کمک کرد تا درباره مسائل ناراحت کننده راحتتر صحبت کند. میتوان از اسباب بازیهای آرامش بخش یا اثرات هنری کمک گرفت.
شخصی سازی فضای اتاق: میتوان چند وسیله شخصی مثل یادگاری از مراجع کننده در فضای اتاق استفاده کرد. این موضوع میتواند این حس را در فرد ایجاد کند که در یک خانه امن است نه مانند یک مشتری در مطب.
نبایدهای اتاق روانشناس
نکات دیگری وجود دارد که باید از آنها در طراحی اتاق دوری کرد. در ادامه مطلب به مواردی اشاره میکنیم:
فضای دربسته: فضای اتاق بسیار مهم است و نباید شبیه به زندان باشد. اتاق درمان نباید این حس را به مراجع منتقل کند که قرار است مجازات شود و یا راه فراری ندارد. نه از اتاق درمان بلکه از مشکلات.
محرکها: از دیگر موارد مهم این است که باید از استفاده از آثاری که میتواند به فرد احساس ترس، مرگ یا خشونت بدهد خودداری شود. زیرا ممکن است احساس آسیب پذیری یا مشکلات روانی فرد را تحریک کند.
صندلیهای متفاوت: صندلی درمانگر و مراجع نباید باهم متفاوت باشد. اگر صندلی درمانگر از جنس بهتری باشد ممکن است مراجع احساس فرودست پیدا کند.
طراحی محیط انتظار: چیدمان اتاق انتظار به اندازه اتاق مشاوره اهمیت دارد. طراحی این نقطه نباید طوری باشد که اضطراب مراجع را افزایش دهد و یا این احساس را در او ایجاد کند که مرکز توجه قرار نگرفته است. بخشهای اداری باید طوری طراحی شوند که روی زمان انتظار فرد تاثیرات منفی نگذارد.
کلام پایانی
نکتهای که درباره اتاق روانشناس گفته میشود این است که لزومی ندارد وسایل اتاق مدام تعویض و یا نو شوند. اما تغییراتی هر چند کوچک که بتواند در مراجع و مشاور حس مثبت ایجاد کند، میتواند مفید باشد. همچنین میتوان گفت که مشاوره و روانشناسی میتواند به شناخت بهتر نسبت به خود کمک کند. و فرد بتواند برای آینده و زندگیش بهتر تصمیم بگیرد.
ما در کلینیک نور خرد مفتخر هستیم تا افرادی که نیاز به درمان و کمک دارند را با ارائه خدمات در این حوزه یاری دهیم.